“Inwoners gaan hier niet voor elk wissewasje naar de huisarts”

Algemeen Dagblad (ad.nl) wist niet hoe snel ze na de lancering een interview moesten houden met de hoofrolspelers van polderdokter.nl: huisarts Henriëtte Meun en Watze Schaafsma.
Hun mening: Opleiden in de regio Noordoostpolder biedt privé meer rust. Het is geen saaie regio. Inwoners gaan niet voor elk wissewasje naar de dokter. Het zijn serieuze klachten waarvoor mensen een beroep op ons doen, zoals wonden hechten, oogboringen en andere acute zaken. In steden gaan inwoners rechtstreeks naar het ziekenhuis, hier is die voorziening verder weg.”
Watze Schaafsma is huisarts en opleider, Henriëtte Meun leerde bij hem het vak en is sinds kort zelf huisarts in Emmeloord. © Freddy Schinkel

Huisarts wil zekerheid

Huisartsen in spe, die hun driejarige opleiding volgen op de UMCG-locatie in Zwolle, zijn bij ‘opleiden in de regio’ verzekerd van stages in de regio Noordoostpolder. Het gaat om praktijkplekken voor vier dagen per week in het eerste en derde jaar. Stages in het tweede jaar bij andere zorgorganisaties zijn zo dichtbij mogelijk. ,,Je borduurt in het laatste jaar voort op contacten met huisartsen, specialisten en organisaties”, vertelt Schaafsma, zelf opleider.

,,Door deze contacten kan een huisarts zich committeren aan de regio. De ervaring is dat dokters blijven hangen in het gebied van hun opleiding. Na het afronden zijn ze begin 30, hebben kinderen en een huis. Die basis willen ze behouden. Opleiden in de regio biedt privé meer rust.”

‘Serieuze klachten’

Dat beaamt Meun, zij was huisarts in opleiding bij Schaafsma en is sinds kort dokter in Emmeloord: ,,Ik woon op Urk. Mijn eerste stage was in de polder, maar voor mijn tweede stage kon ik naar Hoogeveen of Emmen. Dat is dagelijks drie uur rijden. Mijn man en ik zagen het niet zitten voor negen maanden even te verkassen.”

Daarnaast biedt de polder uitdaging, stelt Schaafsma: ,,Het is geen saaie regio. Inwoners gaan niet voor elk wissewasje naar de dokter. Het zijn serieuze klachten waarvoor mensen een beroep op ons doen, zoals wonden hechten, oogboringen en andere acute zaken. In steden gaan inwoners rechtstreeks naar het ziekenhuis, hier is die voorziening verder weg.”

 

Lees het hele artikel op de website van Algemeen Dagblad