Structurele jeugdhulp via huisartsen in Noordoostpolder

Een belangrijke stap is gezet voor de geestelijke gezondheidszorg van jongeren in de Noordoostpolder. Elf huisartsen, de gemeente en zorgverzekeraar Zilveren Kruis hebben een convenant getekend waarmee de inzet van praktijkondersteuners huisartsen (POH) GGZ Jeugd voor de komende jaren is gewaarborgd. De officiële bekrachtiging van deze overeenkomst vond donderdag plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst.
De officiële bekrachtiging van deze overeenkomst vond donderdag plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Het convenant, dat al sinds 1 januari van kracht is, zorgt ervoor dat jongeren met psychische problemen toegang hebben tot laagdrempelige jeugdhulp direct via hun eigen huisartsenpraktijk. Na een succesvolle pilotfase is de dienst nu breed uitgerold over de regio.

De financiering van deze dienst wordt mogelijk gemaakt door een cofinanciering van zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de gemeente Noordoostpolder, met huisartsenpraktijk Marknesse als werkgever.

Wethouder Linda Verduin benadrukte het belang van deze laagdrempelige hulp en prees de goede samenwerking die dit initiatief mogelijk maakte.

De POH GGZ Jeugd werkt samen met de huisarts om de aard van de problematiek vast te stellen en te bepalen welke hulp nodig is. Dit kan variëren van kortdurende ondersteuning door de POH zelf tot verwijzing naar gespecialiseerde jeugd GGZ of het team Maatwerk van de gemeente voor complexe situaties.

Met vier POH’ers die actief zijn in de huisartsenpraktijken, is de toegang tot jeugdhulp in de Noordoostpolder nu structureel verbeterd.

Bron: De Noordoostpolder